składniki:
- 1 szklanka mocnej kawy z ekspresu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka spirytusu 95%
- 10 goździków
- kilka ziarenek kawy
przygotowanie:
Zaparzyć w ekspresie świeżo mieloną kawę. Z cukru i wody przygotować syrop. Kawę i syrop wlać do termosu, zamknąć i odstawić na 8 godz. Przelać do dzbanka, dodać spirytus i wymieszać. Wystudzić, przelać do butelek o poj. 0,5 l. Do każdej butelki wrzucić po 4-5 goździków i kilka rozkruszonych ziarenek kawy. Odstawić w chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa już po 10 dniach.
Można także zamiast goździków użyć innych przypraw, jak np.: cynamon, kardamon.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz