piątek, 17 października 2014

PIZZA nasza domowa

Już od bardzo dawna wiem, że moja "druga połówka" przez jakiś czas pracowała w pizzerii. Z tego też okresu pochodzi to przepyszne danie, które za każdym razem smakuje inaczej. A to za sprawą sosu i dodatków.
Ciasto jest domeną mojego ukochanego. Sos i dodatki - moją.

Zapraszam na przygodę z Pizzą!


składniki:
500 g mąki
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl.ciepłej wody
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli

sos:
2 łyżki keczupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
przyprawy (wg uznania): oregano, bazylia, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ...

dodatki (wg uznania):
szynka, wędliny, mięso, boczek, ....
ser (mogą być różne rodzaje)
pomidory, pieczarki, cebula, kukurydza, zielony groszek, ...
jajko gotowane na twardo
ananas
przyprawy
...


Przygotowanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko i wodę. Rozmieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Wsypać mąkę i sól. Wyrobić na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godz.).

W tym czasie z keczupu, przecieru, oliwy z oliwek i przypraw przygotować sos - wszystkie składniki wsypać do miseczki i energicznie wymieszać.

Przygotować wybrane dodatki. Wędlinę pokroić na mniejsze kawałki, pieczarki obrać i pokroić, pomidory obrać ze skórki i pokroić. Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę i groszek odcedzić. Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek. ...

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę - może być okrągła, może być kwadratowa. My przygotowujemy na płaskiej blasze (35x40cm). Ciasto posmarować cienką warstwą sosu. Posypać cienką warstwą sera [dzięki temu ciasto nie będzie wysychać podczas pieczenie]. Ułożyć dodatki. Posypać serem po wierzchu.

Wstawić do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Piec przez 15 minut. Nie używać termoobiegu. Następnie zwiększyć temperaturę o 10 stopni, włączyć termoobieg i piec przez około 7 minut (do czasu, aż ciasto na brzegach nam się zrumieni).
Dla piekarników bez termoobiegu druga faza - pieczenie w wyższej temperaturze - odbywa się przez ok. 12 minut.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz