wtorek, 7 października 2014

Bułeczki drożdżowe

klasyczne drożdżówki, takie jak lubię :)

składniki:
- pół kostki drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 120 g masła
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 jajka
- nadzienie - dowolne owoce (jabłka, wiśnie, jagody, śliwki, ...)
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- tłuszcz do posmarowania blachy

przygotowanie:
 Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Rozmieszać, aby się drożdże rozpuściły. Wbić jajka, rozmieszać. Mleko zagotować, zestawić z ognia. Rozpuścić masło. Lekko ostudzone mleko z masłem wlać do drożdży z jajkami. Wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta nabierać porcje mieszczące się w dłoni. Formować podłużne placuszki. Na środek nakładać nadzienie i zamykać. Formować okrągłe bułeczki. Układać na natłuszczonej blasze. Gotowe bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Bułeczki wstawić do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Piec przez 20 min.

Z podanych składników wychodzi ok. 15 - 16 sztuk.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz