czwartek, 15 stycznia 2015

Placuszki serowe

Proste w wykonaniu, pyszne w jedzeniu i znakomite na każdy posiłek. Zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno :-)

składniki:
- 200 g białego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g mąki
- olej i/lub masło klarowane do smażenia
- ew. konfitura lub powidła

przygotowanie:
Do miski oddzielić białka. Biały ser pokruszyć do wysokiej miski (lub do dzbanka miksera - wtedy nam się nie rozchlapie podczas ubijania). Do twarogu dodajemy żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wlewamy mleko. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli miksowaliśmy w dzbanku, to przelewamy ciasto do miski. Dodajemy mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 1-2 minuty z każdej strony; czas smażenia zależy od stopnia rozgrzania patelni). Zdejmujemy na talerzyk przykryty ręcznikiem papierowym.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturą, dżemem, powidłami, ... - co kto lubi.
Na zdjęciu w towarzystwie konfitury agrestowej własnej roboty :)


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz