niedziela, 11 stycznia 2015

Pieg??? Piegus??? Piegusek!!!

Mamy nową, domową tradycję. W każdy sobotni wieczór mąż może ode mnie odpocząć ponieważ zaszywam się samotnie w kuchni i piekę jakieś ciasto. Tym razem na tapetę trafił suchy mak, dzięki któremu stworzyłam ciasto z piegami - Piegusek!

składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 250 g margaryny
- 1 szklanka maku sypkiego
- tłuszcz i bułka tarta do formy

przygotowanie:
Mleko zagotować, w gorącym rozpuścić margaryną i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Mąkę z proszkiem przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej ucierać dodając porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz mleko z margaryną. Ciasto wyjdzie nam lejące. Wsypać mak i wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie połączyć pianę z ciastem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (ja używam margaryny) i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyjąć, wystudzić i posypać po wierzchu cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz