składniki:
- 1 kg ziemniaków- 2 jajka
- 5 - 8 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki (świeża lub suszona)
- bułka tarta
- masło klarowane
przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski i pognieść (przepuścić przez maszynkę). Wystudzić, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz gałką muszkatołową (najlepiej świeżo tartą). Wymieszać. Wsypać mąkę (mniej - ciasto będzie miękkie, więcej - ciasto będzie bardziej twarde), wymieszać.Z ciasta formować kotleciki (ja nabieram dużą łyżką). Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na patelni z roztopionym masłem klarowanym po około 2 minuty z każdej strony. Podawać gorące, polane np. sosem grzybowym.
SMACZNEGO!!!
P.S. Kotlety można przygotować także w bogatszej wersji - do ciasta można dodać np.: starty żółty ser (ok. 100g), zeszkloną cebulkę czy podsmażone drobno pocięte pieczarki (tu dobry będzie sos pomidorowy).
Przyjemnego eksperymentowania :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz