niedziela, 13 kwietnia 2014

Biszkopt

Wchodzę w środę do mieszkania. Po kuchni krząta się mój narzeczony, jakby nigdy nic. A na stole ... śmieje się do mnie słoik domowej roboty brzoskwiń w syropie. Więc pytam: - Chcesz, żebym upiekła ciasto? W odpowiedzi słyszę: - Jakbyś mogła, (a w komplecie oczy kota ze Shreka). Nie potrafiłam odmówić. Od środy do soboty zrobiłam w sumie trzy biszkopty - pierwszy z brzoskwiniami, drugi czysty, trzeci z jabłkami, rodzynkami, orzechami, oblany galaretką ananasową. Tak czy inaczej PYCHOTA!


Biszkopt

składniki:

baza:
- 3 jajka (na tortownicę) / 4-5 jajek (forma prostokątna)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- margaryna i bułka tarta do przygotowania formy

z dodatkami:
- dowolne owoce (brzoskwinie, jabłka, gruszki, ...)
- rodzynki, orzechy
- cynamon

przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wsypać cukier i cukier wanilinowy, wbić jajka (w całości) i ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, jasnej masy (ok. 6 - 8 minut). Zmniejszyć obroty miksera o połowę i stopniowo domieszać mąkę. Przelać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy.
[w wersji z dodatkami: na wierzchu układamy owoce, rodzynki, orzechy, ...]
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (w przypadku funkcji z termoobiegiem powinna wystarczyć temperatura 165-170 st. C). Pieczemy ok. 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.

Sama baza doskonale nadaje się do przygotowania np. tortów.
Biszkopt z owocami uzyskuje ciekawą fakturę, którą dodatkowo można przyozdobić galaretką.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz