poniedziałek, 3 marca 2014

Co dwie głowy ...

Tym razem podział obowiązków był prosty: ja przygotowuję, on zjada :-P
Oczywiście żartuję! Oboje szykowaliśmy, oboje jedliśmy.

Surówka "dwie głowy"

składniki:
- mała główka kapusty pekińskiej
- mała główka kapusty białej
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 por (tylko zielona część)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (200 ml)
- przyprawy (my użyliśmy: sól, pieprz czarny, cukier, sok z cytryny)

przygotowanie:
Kapusty umyć, poszatkować. Marchewkę oskrobać (lub obrać), opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubych oczkach. Pora oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Wszystkie składniki połączyć razem w misce. Doprawić do smaku wg uznania. Dodać jogurt, wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby "się przegryzła".
Idealna jako dodatek do drugiego dania.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz